رجانیوز_گروه سیاسی:در آستانهی آغاز مذاکرات گام نهایی توافقنامه ژنو، نشست خبری «بایدها و نبایدهای مذاکرات گام نهایی توافقنامه ژنو» برگزار شد.
به گزارش رجانیوز به نقل از صیانت این نشست با حضور دکتر سعید زیباکلام (عضو هیات علمی دانشگاه تهران) از اساتید دانشگاه، مهندس ناصر نوبری (سفیر سابق کشورمان در اتحاد جماهیر شوروی و کارشناس ارشد روابط بینالملل) از دیپلماتهای باسابقه کشور، جواد کریمی قدّوسی (عضو کمیسیون امنیت ملّی و سیاست خارجی) از نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی، وحید اشتری (سخنگوی کمیته صیانت از منافع ایران) یکی از گروههای مردمی فعال در ماجرای هستهای، سعید سرافراز (دبیر شورای تبیین بسیج دانشجویی) از دانشجویان نخبه و دارنده مدال طلای المپیاد، برای بررسی فرصتها و تهدیدها و خطوط قرمزی که تیم مذاکره کننده باید رعایت کنند، برگزار گردید.
پروپاگاندا اجازه طرح انتقادات را نمیداد
وحید اشتری، دانشجوی کارشناسی ارشد روابط بینالملل (دیپلماسی معاهدات) آغاز کننده صحبتهای این نشست بود. وی گفت: فضای امروز نسبت به فضایی که تا اندکی پیش حاکم بود، فضای مثبتتری است. پروپاگاندایی که بعد از حصول توافق شکل گرفته بود، امکان طرح هیچ انتقادی را به منتقدین نمیداد و آن را مخالفت با فتحالفتوح و گشایشی عظیم در فضای کشور معرفی میکرد. فضا خیلی روشنتر شده است. فشاری که تحت اثر برخی مواضع غلط داخلی، در فضای بینالملل به ما میآید، گشایش جدی در داخل رخ نداده است، زبان طلبکاری مقامات آمریکایی و غربی شدت یافته است و لذا الان در مورد این که استراتژی در پیش گرفته شده، چه نتایجی را در پی خواهد داشت، قابل فهم و مشخص است.
متن نهایی نباید تبدیل به سند و محرومکننده شود
سخنگوی کمیته صیانت از منافع ایران افزود: نکتهی قابل توجه این که متن نهایی حاصل از مذاکرات پیش رو، نباید به سندی تبدیل شود که ما را از حقوقی که به موجب NPT از آنها برخورداریم، مستثنا سازد. متأسفانه در مذاکرات مربوط به گام اول موارد متعددی از تعهدات فراتر از NPT که متعهد به آنها میشویم و رسانهها از آن به عنوان تعهدات شبه پروتکلی یاد میکنند، به چشم میخورد و طبق زمزمههایی که به گوش میرسد در مذاکرات مربوط به گام نهایی نیز مواردی از این دست متعدد است؛ از جمله در مورد بازرسیهای و اطلاعاتی، محروم شدن از حق بازفرآوری، محدودیت در سقف غنیسازی، تعیین محدودیت در ایجاد زیرساختهای جدید، پذیرفتن محدودیت در ساخت سایتهای جدید، تغییر مسیر برنامهی هستهای ایران از جمله با تعطیل کردن تأسیسات آب سنگین اراک.
گامها باید متوازن باشد
اشتری ادامه داد: نکتهی دیگر در رابطه با متوازن بودن گامها ست. مذاکره کنندگان باید در نظر داشته باشند که در هر لحظه ممکن است توافق به هم بخورد و در این صورت باید بین هزینههایی که ما و دشمن پرداخت کردهایم، توازن برقرار باشد. تصور کنید اگر توافق در همین گام اول ملغی شود، ایران سرمایهای از اورانیوم غنی شدهی ۲۰ درصد خود را از بین برده است، در حالی که طرف مقابل تحریم قابل توجهی را لغو نکرده است.
وی در پاسخ به خبرنگار دولت که پرسیده بود: شما قائل هستید که باید در مذاکرات، امتیازی داده شود تا در مقابل بشود امتیازی گرفت؟، گفت: در مذاکره وارد معامله میشویم. بنا بر این بحثی در این نیست که باید چیزی داد تا چیزی به دست آورد. همین که ما با آنها وارد مذاکره بر سر حق خود میشویم، نشاندهندهی این است که قائل به مذاکره هستیم. اما بحث سر این است که در مقابل صرف نظر از چه حقوقی، چه امتیازاتی به دست میآید؟ اتفاقی که افتاد این بود که ما همهی سنگهایی که داشتیم را هزینه کردیم تا به تعبیر آقای روحانی در دیوار تحریم طرف مقابل ترک ایجاد کنیم.
در
ادامه این نشست دکتر سعید زیباکلام، با اشاره به ضعیف شدن برنامهی
هستهای در این مدت کوتاه، گفت: آن چه اهمیت دارد این است که پس از این
مذاکرات، چه قدر از همین برنامهی هستهای ضعیف شده باقی خواهد ماند؟
مسئولین مذاکره کننده، مردم را محرم بدانند / مجلس به وظیفه خود عمل کند
وی با اشاره به رویه تیم مذاکره کننده برای محرمانه ماندن مذاکرات، گفت: باید مسئولین مذاکره کننده بر خلاف رویهی پیشین خود مردم را محرم خود بداند. نمایندههای مجلس باید بلافاصله از مخفیکاریهای تیم آگاه شوند. اگر دیر آگاه شوند، هر چند چند صباحی بر خر مراد سوار باقی خواهید ماند، اما لعن و نفرین آیندگان را نصیب خود خواهید کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه برای گام اول و عدم تصویب تحریمهای جدید هستهای۶ ماه تعیین میشود، گفت: اما چرا وقتی به گام نهایی میرسیم که باید منجر شود به رفع همهی تحریمهای هستهای، یک بازهی زمانی طولانی مدت تعیین شده است؟
مذاکره کنندگان واقعبین باشند
سعید سرافراز، دبیر شورای تبیین بسیج دانشجویی، در ادامه این مراسم گفت: دولت در مذاکرات باید واقعبینی داشته باشد. یکی از این واقعیتها این است که ارزیابیها تأیید خواهد کرد که هستهای یک بهانه است فقط. دلیل آن هم این که در این مدت مسئلهی حقوق بشر پررنگ شده است.
وی افزود: همهی اتفاقات باید شفاف باشد. اگر مسئله نمیتواند رسانهای شود، لا اقل نمایندگان مجلس در جریان قرار بگیرند.
درهای پیشرفت آینده را مسدود نکنید
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی برق دانشگاه شریف به نکاتی درباره متن توافقنامه اشاره کرد: در مذاکرات فقط باید مسئلهی هستهای مطرح شود. حمایت از سوریه و حزب الله، طرح مسئلهی موشکی و مسائلی از این دست نباید طرح شود.
وی با انتقاد از به رسمیت شناختن قطعنامهها در گام اول افزود: باید خودمان را از مسئلهی استثنا بودن در بیاوریم. نباید ما مستثنای از ان پی تی باشیم. باید از همهی حقوق برخوردار باشیم بدون این که آنها نیازهایمان را تعیین کنند. ما نیازمان بیش از این حرفها ست. ما به غنیسازی ۶۰ درصد احتیاج داریم. نباید به آسانی درهای پیشرفت آینده را مسدود کرد.
بیانیه بازدارنده مذاکره کنندگان مجلس شورای اسلامی
جواد کریمی قدوسی، در این نشست خبری گفت: امروز در صحن مجلس بیانیهای را مطابق با واقعیات صحنه و خواست مردم و اساتید برای حفظ حقوق هستهای و حقوق مسلم ملت ایران تهیه کردیم. یک ساعت قبل این بیانیه از تریبون مجلس قرائت شد. وی افزود: این بیانیه در تشویق و به خصوص بازدارندگی تیم مذاکره کننده موثر خواهد بود. وی با اشاره به بندهای این بیانیه، محور اصلی آن را تاکید بر روی حقوق ایران مبتنی بر NPT است. گفتیم نباید هیچ گونه محدودیتی برای هر گونه فعالیتی از جمله تحقیق و توسعه به وجود آید که در این صورت این امر مورد مخالفت نمایندگان خواهد بود و نمایندگان باید هر مقصری را معرفی کند. در بند دیگر گفتیم طرح هیچ بحث دیگری از جمله موشکی مجاز نخواهد بود.
نگرانیهای زیادی وجود دارد
نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: ۱۵ روز قبل از رفتن به ژنو برآورد ما این بود که خروجی این نشست آنی نیست که حقوق ملت ایران را حفظ کند. در قالب سوال این نگرانی را در سوال از آقای ظریف طرح کردیم. چون متن توافقنامه همانی بود که ۵+۱ در نیویورک بین خودشان قطعی کرده بودند و قبل از بازگشت آقای روحانی به دست ما رسیده بود.
نماینده مردم مشهد در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره تصویب توافقنامههای بینالمللی در مجلس گفت: در جلسه با وزیر خارجه و معاونانشان گفتیم طبق قانون، باید هر نوع موافقتنامهای ولو با یک کشور کوچک آفریقایی باید توسط دولت پیشنهاد شود، بعد بیاید در مجلس تصویب شود، آن گاه اجرایی میشود. بان کی مون گفت این توافقنامه بین المللی است. بعد آقایان آمدهاند اسمش را گذاشتهاند برنامه اقدام مشترک و مدعی هستند امضا هم نکردهاند! این هم بر میگردد به مسائلی که در هیئت رئیسه مجلس است و سختیهای کاری که در دفاع از حقوق ملت در مجلس داریم. همین بیانیهی امضا شده هم با جنگ و جدال تصویب شد!
قدوسی در پاسخ خبرنگار دیگری پیرامون زمان این مذاکرات که همزمان با تعطیلی رسانهها و دانشجویان -به عنوان ناظران اساسی توافقنامه – افتاده است، گفت: جای نگرانی وجود دارد. میدانیم میخواهند مسائل موشکی و اراک را طرح کنند. این اقدامات و نقدها و این جلسات بسیار مهم خواهد بود برای روشنگری و اثرگذاری.
من از منظر دیپلماسی توافق را نقد میکنم نه سیاسی
ناصر نوبری مهمان بعدی این نشست سخنان خود را با این سخن آغاز کرد: حضور بنده نه با رویکرد جناحی که به دلیل خاستگاه کارشناسی و تخصص دیپلماسیام است. بنده بیشترین مسئولیت را در دولتهای موسوی، هاشمی و خاتمی داشتم. در زمان احمدینژاد هیچ مسئولیتی نداشتم
وی با اشاره به ماجرای پلاکاردهای ضد آمریکایی در آستانه ۱۳ آبان امسال و جنجالهای سیاسیاش، به نقل خاطرهای پرداخت: زمانی که ما با شوروی در سطح مسئولینی چون آقای هاشمی مذاکره میکردیم در تهران شعار مرگ بر شوروی گفته میشد. و این تضادی ندارد. بلکه کمک به کار دیپلمات است. انتقاد من به عنوان یک کارشناس به این توافقنامه است.
نتیجه انتخابات باعث مصونیت نیست باعث مسئولیت است
وی افزود: این حماسه سیاسی که توسط ملت رخ داد، این تغییراتی که رخ داد، باعث مصونیت تیم مذاکره کننده نیست. بلکه باعث مسئولیت بیشتر این تیم است. تیمی با این پشتوانه ملت و رهبری رفته است چه بدست آورده است؟
خلاف نظر آقای ضرغامی انتقادات کمک به تیم مذاکرات است
سفیر سابق ایران در شوروی، با اشاره به سخنان اخیر رهبر عزیز انقلاب گفت: رهبری با این سطح حمایت از تیم مذاکره کننده، گفتند مطالبهی مردم، حلال مشکلات است. هر چه قدر ما مردم را بیشتر آگاه کنیم، هر چه مطالبه ملی بیشتر شود، بر خلاف آنچه آقای ضرغامی گفتند و اجازه به منتقدان توافقنامه ندادند، باعث تقویت تیم مذاکره کننده میشود. اگر مردم خاموش باشند، آنها هر چه بخواهند به تیم مذاکره کننده تحمیل کننده است.
وی با اشاره به سخن آقای اوباما درباره حضور منتقدان غرب در ایران گفت: ما به جریان اصلی مذاکرات داریم کمک میکنیم خلاف نظر آقای ضرغامی. بر خلاف حرف ضرغامی که صحبتهای مخالفان را در رسانه سانسور میکند، باید این صحبتها را مطرح کرد و مطالبهی ملی را افزایش داد تا تیم مذاکره دست بالاتری داشته باشند.
چقدر حفرههای حرفهای گذاشتند!
وی افزود : اولش که شنیدم توافق شده است خیلی خوشحال شدم. خانوادهام را همان موقع از خواب بیدار کردم. بعد که توافقنامه را دیدم،واقعا نگران شدم. چقدر حفرههای حرفهای گذاشتند! نامه سرگشاده نوشتم به رئیس جمهور که در رسانهها هست
میخواهند هستهای فقط دکور باشد!
دیپلمات با سابقه کشورمان گفت: آنها فهمیدهاند که ما لیبی نیستیم که درخت اتمی را ریشهکن کنند. بلکه میخواهند این درخت را خشک کنند. یعنی یک دکوری باقی بماند. از این به بعد ما در جا خواهیم زد. ۲۰ درصد رسیده بودیم برگرداندند به زیر ۵ درصد! برنامه هستهای ناقص که آنها را نگران نمیکند. یعنی اساس استراتژیشان این است که کاری کنند که این درخت ظرف چند سال به صورت اتوماتیک خشک شود.
تا الان اساس استراتژی ما این بود که ما اهرممان را که رشد صنعت هستهای بود، جلو میبردیم. اتفاق بدی که در گام اول رخ داد، این بود که ما این اهرم را از دست دادیم. یعنی ما در این گام درجا میزنیم. یعنی تعداد سانتریفیوژها ثابت، وضعیت پیشرفت آب سنگین متوقف، … خواهد ماند. اما آنها اهرمشان که تحریمهای نفتی و بانکی بود را برای خود حفظ کردند. حالا مذاکرات به گونهای پیش میرود که ما اهرممان را کنار گذاشتهایم، اما آنها اهرمشان را حفظ کردهاند.
سفیر سابق ایران در شوروی ادامه داد: مطالبه ملی را در ۶ بند بگویم:
غنیسازی دکوری نمیخواهیم!
یک) بحث غنی سازی؛ اگر آن بند نبود به نفع ما بود! در حالی که دوستان گفتند این قید پیروزی ماست. مطالبه ما این است که غنی سازی را برای بازی نمیخواهیم. دوستان مذاکره کننده! مردم هوشیارند. غنی سازی دکوری نمیخواهیم. اینها میخواهند ۱۹ هزارتا را بیاورند به ۴-۵ هزارتا. یعنی ۳۰ سال بچرخد تا یک سال بوشهر را تامین کند! ما غنی سازی صنعتی میخواهیم. همین ۱۹ هزارتا هم کم است
دو) طبق ان پی تی حق داریم آب سنگین داشته باشیم. میخواهند این را تعطیل کنند. آنقدر این نگرانی را طول خواهند داد تا تبدیلش کنند به آب سبک بشود. در موافقتنامه نباید، تعطیلی، نیمه تعطیلی، اوراق کردن، آب سبک کردن و… اشاره شود
بهانه دادهاند برای بحث موشکی!
سه) اگر میخواستیم قطعنامهها را اجرا کنیم که دیگر توافق به چه معنی است؟ اگر قرار بود قطعنامه را اجرا کنیم که احمقانه بود. چرا رفتیم ژنو؟ اینکه آوردیم آدرس یک کلمه کلی است! یعنی یک باخت. اگر میخواستیم اجرا کنیم که تحریمها اتوماتیک برداشته میشود. الان که ادعای بررسی بحث موشکی دارند به خاطر همین بهانه «آدرس» کردن است!
چهار) اینها نباید تحقیقات را محدود کنند. در گام نهایی میخواهند تلاش کنند تحقیقات را محدود کنند و این خط قرمز ما ست.
با این تحریمها هیچ کشوری زیر بار اعتماد سازی نمیرود
پنج) تحریمهای اصلی نفتی و بانکی باید به محض آغاز گام نهایی باید برداشته شود، نه این که موکول شود به پایان گام. ژاپنیها که زیر تحریم و فشار اعتمادسازی نکردند. داشتند زندگیشان میکردند تنها بازرسی ویژه هستهای داشتند. هیچ کشوری در دنیا در پرتوی چنین تحریمهایی زیر بار اعتمادسازی نمیرود.
شش) این کلمهی درازمدت تحمیلی است. چرا ما باید در کوتاهمدت کارهایمان را بکنیم، آنها در درازمدت کار کنند. جوابش را کری اخیراً داد. او گفت ایران باید تصمیمات سخت بگیرد. مگر دیگر چه تصمیمی برایمان مانده است؟ ظریف جواب میدهد که ما تصمیم گرفتهایم که سلاح نسازیم و این برایمان سخت نیست. اما ما میگوییم که این که سلاح نسازیم که تصمیم جدید نیست. معلوم است که در ذهن کری چیز جدیدی است.
رویکرد من تاجرانه است! چیز خیلی بیشتری میشد به دست آورد
نوبری افزود: رویکرد من اتفاقا خیلی تاجرانه و دلالمآبانه است. رویکرد من مقاومت و پایداری و جنگ و صیانت از فلان و فلان نیست. میگویم باید برویم برای مردم نان در بیاوریم. رویکرد من این است که با این جنس خیلی بیشتر میتوانستیم بیشترین امتیاز را بگیریم. جنس اصلی را دادیم رفتیم.
مجلس طبق قانون باید موظف است ورود کند
وی با اشاره به صحبتهای کریمی قدوسی، ادامه داد: برای هر بند قانون اساسی، آییننامهی اجرایی وجود دارد. برای این بند هم در سال ۷۱ آییننامه تصویب شده است و به جزئیات مطرح شده. در این آییننامه آمده است که در هر توافق بینالمللی اگر حق یا وظیفهای برای ایران بار شود، باید در مجلس تصویب شود؛ حتی اگر هیچ کدام از این اسامی مبایعهنامه، توافق و … روی آن نباشد. بنا بر این طبق این آییننامه در همین شرایط فعلی هم باید در مجلس مطرح شود و به تصویب برسد.
در فصل دوم همان آییننامه، بند ز آمده است که موافقتنامهای که هر نوع محتوایی داشته باشد، اگر یک ناظر بینالمللی داشته باشد، باید در مجلس بررسی شود. بنا بر این با استفاده از این بند، هم مجلس قانوناً موظف به ورود است.
اما در توافقنامه یک بند گنجاندهاند برای فشار بر مجلس (بند همه یا هیچ). به مجلس میگویند یا باید توافق و از جمله پروتکل الحاقی را تأیید کنی، یا کل موافقتنامه هوا میشود.
اینها بیشتر از پروتکل را مطالبه میکنند!
نماینده مردم مشهد در واکنش به سخنان آقای نوبری گفت: این را پذیرفتهاند که توافق را به مجلس ببرند و تصویب کنند. الان به این نتیجه رسیدهاند که مجلس آمادگی تصویب را ندارد. به صورت رسمی به ما میگویند که رسماً اعلام کنید که ما به صورت داوطلبانه پروتکل را اجرا خواهیم کرد. اما در واقع الان دارند بسیار فوق پروتکل از ما مطالبه میکنند.
ریشه بحران با همین تیم فعلی در زمان خاتمی شروع شد
دیپلمات کشورمان گفت: مشکل ما در دیپلماسی این بوده که یا همیشه افراطی بودهایم و یا تفریطی؛ یا رادیکالیزم افراطی و یا وادادگی. یک راه حرفهای بینابینی در این وسط وجود دارد. جواب من این است که نه در دورهی گذشته کارمان درست بوده و نه الان. ریشهی این مشکلات و بحران از خاتمی شروع شد، با همین تیم فعلی. یعنی آن جا هم همین اشتباه را کردند. یعنی به صورت یک طرفه همه امتیازی داد و بعد هم آنها گفتند که باید تعطیل کنید تا ما اعتماد کنیم. آتش این بحران را همین تیم با اشتباه در مذاکره شعلهور کردند با امتیازدهی یک جانبه و منتظر اعتماد. باید گام در مقابل گام جلو رفت. شما ماشینتان را به نام طرف نمیکنید و بعد منتظر بمانید که او برگردد و پول ماشین را بدهد. خوب معلوم است که بر نمیگردد. احمدی نژاد هم مشکل را بیشتر کرد.
ناصر نوبری در ادامه گفت: آمریکاییها در منطقه به ما نیاز دارند.آنها در سوریه، افغانستان، عراق، لبنان و… به ما نیاز دارند. آنها به مذاکره بیشتر نیازمندند به ما. عجلهی آنها به توافق بیشتر است. اما ما فقط بحران اقتصادی خودمان را دیدیم. اگر این گونه نبود، میتوانستیم یک توافق متوازن بنویسیم هول شدیم و رفتیم امتیاز دادیم.
مجبور میشود کت و انگشتر و ساعتش را هم بگذارد
کریمی قدوسی، عضو کمیسیون سیاست خارجی مجلس در این نشست گفت: موضع ما قبلاً از موضع قدرت و عزت و به قول آمریکایی ها از موضع سخت بود به قول آمریکا. در مذاکرهای که یک طرف مذاکره سخت است و یک طرف نرم، و طرف نرم بالاخره ناچار میشود حتی کتش را هم بگذارد روی میز مذاکره و بیرون برود. اما با توجه به اظهارات خود اوباما که دیگر تحریمها جواب نمیدهد و این که ما در سوریه هم از موضع قدرت بودیم. تحریمهایی که قرار بود شش ماهه هر کشوری را از پا دربیاورد، ده سال دوام آوردیم. موضع ما در آن جا سخت بود.
وی با اشاره به مذاکرات قبلی گفت: عراقچی که در دورهی جلیلی هم در تیم بود، گفت در مذاکرهی آلماتی ۲، ما گفتیم به درخواست شما ۲۰ درصد را تعطیل کنیم، اما نه در مقابل امتیازی که شما میخواهید به ما بدهید (تعلیق تحریم پتروشیمی)؛ بلکه در مقابل امتیازی که ما میخواهیم. آقای جلیلی میگفت در آن زمان مدیران پتروشیمی را جمع کردیم، بالاتفاق گفتند ما مشکلی در صادرات نداریم. در آن زمان تیم مذاکره گفت هم وزن توقف ۲۰ درصد، لغو تحریم های بانک مرکزی است نه تحریم پتروشیمی.
در دور گذشته، ما بودیم که تعیین میکردیم که در مقابل چه، چه چیزی بدهیم. مگر اینها به تمایل خودشان برای مذاکره به بغداد و استانبول می آمدند؟ میدان مذاکره را ما تعیین می کردیم. وزیر خارجهی سویس سفیر ایران را سوار ماشین کرد و گفت همهی این هتلها و کاخها با هزینهی ما در اختیار شما؛ فقط مکان مذاکره را از ژنو تغییر ندهید. اما الان آقای ظریف مجبور میشود کتش را درآورد، فردا مجبور میشود انگشتر و ساعت مچی ش را هم دربیاورد و آنجا بگذارد و برگردد.
سکوت مقابل این همه جسارت، هیمنه را میشکند
وی در پاسخ خبرنگار دولت (ایرنا) پیرامون تفسیر نرمش قهرمانانه، ادامه داد: آنها تحریمها را در چند مرحله گسترش دادند. کار را به جایی رساندند که روسیه بیانیهی رسمی صادر کرد که این اقدام اروپا نقض توافق است. اما ظریف در تلویزیون میگوید به نظر ما این کار نقض توافق نیست! یعنی حتی در برابر مسلمترین حقوق این ملت هم موضعی نه از جانب رئیس جمهور، نه از جانب وزیر بیان نمیشود. به ظریف گفتم وقتی میرفتی وین، خبرنگار صدا و سیما از شما پرسید در هفتهی گذشته آمریکاییها کلی جسارت کردند علیه ما. تو گفتی که من تعجب میکنم چرا افرادی در داخل به این حرفها اهمیت میدهند! من گفتم اگر سر کوچهی شما کسی هر روز به شما جسارت کند، هیمنهی شما در محل نمیشکند؟! اوباما و کری که به زبان فارسی و فقط با ملت ایران صحبت نمی کنند. حرفشان را همه دنیا می شنود.
اشتری، دانشجوی کارشناسی ارشد روابط بینالملل در پاسخ همین سوال گفت: الان ظریف با وزیر خارجهی بلاروس کنفرانس خبری دارد و متأسفانه در همین جلسه گفته است که همهی خطوط قرمز ما جزء دستور کار جلسات آینده است.
سرافراز، دانشجوی دانشگاه صنعتی شریف نیز ادامه داد: معنی نرمش قهرمانانه این نیست که وا بدهیم. بلکه باید مانور هنرمندانه بدهیم. باید مواظب باشیم تفسیر گزینشی و سلیقهای از بیانات آقا نکنیم.
برای اصلاحطلبان منافع ملی مهم نیست؟
نوبری، سفیر سابق کشورمان در شوروی ادامه داد: استراتژی آنها این است که اول ما را معلول کنند. بعد درخت هستهای ما به تدریج و خودبهخود خشک شود. این حرف در بیانات کری هم آمده بود. ما تصمیم سختمان را گرفتهایم و تا آستانهی خطوط قرمزمان آمدهایم. از این به بعد باید آنها تصمیم سخت بگیرند.
وی افزود: به دوستان اصلاحطلب میگوییم چرا شما هیچ مطالبهای ندارید؟ منافع ملی برایتان مهم نیست؟ از آمریکاییها بلوغ سیاسی را یاد بگیرید. پای اغلب نامههای درخواست کنگره از اوباما برای تصویب تحریمهای بیشتر علیه ایران را دموکراتها که همحزب اوباما هستند، امضا کردهاند. این کار تقویت میکند تیم مذاکرهکنننده را و قدرت چانهزنیشان را بالا میبرد. اگر شما انتقاد کنید بیشتر اثر میگذارد در مذاکرات. خطوط قرمز،آن حقوق حداقلی ملت را شما بیاید مطالبه کنید، چرا سکوت کردهاید؟!
روحانی بلوغ سیاسی پیدا کند: فضای نقد را باز کنید/ ظریف هم به بیسوادها پیوست!
اشتری، نماینده فعالین گروههای مردمی در مسائل هستهای گفت: اگر روحانی و ظریف این بلوغ سیاسی را پیدا کنند که منتقدین یک مشت لنگه کفش پراکن، بیسواد، کاسب تحریم و… نیستند فضای نقد باز میشود برای این مسئله مهم که سرنوشت کشور را تعیین می کند. تنها راه تقویت این توافق این است که از زوایای مختلف مورد نقادی و چکشکاری قرار بگیرد. فضا را با بیانیه های شورای امنیت، احضاریه ها، بستن صداوسیما و… بستن مایه تاسف است و حتما به کشور در آینده ضربه می زند.
نوبری در همین راستا ادامه داد: از دیروز آ.ظریف هم به جرگه ما بیسواد ها پیوسته چون گفته اند که خیلی از انتقادها که وارد می کنند را من هم قبول دارم.
یعنی اینقدر فلج شدیم؟/ چرا در مجلس راجع به نیازهای عملی ما بحث نمیشود؟
سعید زیباکلام، اولین نماینده ایران در سازمان بینالمللی انرژی اتمی گفت: میخواهم پاسخ خبرنگار ایرنا را بدهم. این عین توافقنامه است: «تحریمهای جدید [آن هم] هستهای متوقف میشود. یعنی تحریمهای قدیم کماکان هستند. در دو جای دیگر هم همین قید جدید آمده است.». ضمن آن که این توافق این باب را باز میکند که آنها هر نوع تحریم را به هر بهانهی غیر هستهای علیه ما تصویب کنند. نرمش قهرمانانه یعنی این؟ یعنی ما این قدر فلج شدهایم؟
وی ادامه داد: به اعتقاد من باید به آمریکاییها و اروپاییها به خاطر این جمله تبریک گفت: «برنامهی غنیسازی با شاخصهای متقابلاً توافق شده مطابق با نیازهای عملی و در چارجوب محدودیتهای فلان و فلان…» الان در کنگره دارند بحث میکنند راجع به نیازهای عملی ما. آن وقت در کابینه و مجلس ما هیچ بحثی راجع به این مطلب نیست. جزئیات محدودیتها را اسم بردهاند. در مورد اینکه کجا باید اورانیوم غنی شده ذخیره شود هم باید بنشینیم با آمریکایی ها و اروپایی ها مذاکره کنیم. اینها نرمش قهرمانانه است؟ وای بر ما! اگر قهرمانانه نبود چه میشد؟!
اوباما تنها کسی که نرمش قهرمانانه را درک کرده است
کریمی قدوسی، نماینده مردم مشهد گفت: در زمان دفاع مقدس، امام جملهی راهبردی را بیان فرمودند که جنگ مسئلهی اصلی است. رزمندگان درک کردند که تنها کسی که به این جمله پایبند بود، صدام است! کتاب راز قطعنامه را که بخوانید میفهمید که امام در مقاطع مختلف چه خون دلی خورد. الان تنها کسی که نرمش قهرمانانه را درک کرده است، اوباما است. بعد از انعقاد توافقنامه، آمریکا در کنگره با اعتراض نمایندگان روبهرو شد، توضیحی داد: گفت ما یک فاکتور اقتدار داشتیم که آن تحریمها بود. آنها سه فاکتور داشتند: غنیسازی ۲۰ درصد، آب سنگین، تحقیق و توسعه. ما در همین گام اول هر سه فاکتور را گرفتیم. اما فاکتور خودمان را نگه داشتیم. نهایتاً ۵ درصد تحریمها لغو میشود، آن هم قسطی و با اما و اگر.
آمریکا به تعهدات همین توافقنامه هم عمل نکرد
وی ادامه داد: من به عراقچی گفتم وقتی ما یک سانتریفیوژ را بردیم در اراک، بلافاصله آژانس جلوی ما را گرفت و نگذاشت به آن گاز تزریق کنیم. اما تو بعد از توافق این همه تحریم علیه ما تصویب شد و پول هم به ما ندادند و حتی رسماً توسط رئیس سازمان بنادر و کشتیرانی گفت آنها علیرغم حرفشان تحریمهای ما را لغو نکردهاند و فقط آنها را در مورد کشتیهای خودشان معلق کردهاند، تو یک کلمه به آنها اعتراض کردی؟ مگر این که بروند بگویند که نزدیک انتخابات مجلس است و این طوری بتوانند یک امتیاز حداقلی بگیرند از آمریکاییها و آن این باشد که ۳۰۰۰ یا ۴۰۰۰ سانتریفیوژ را نگه دارند. آیا آنها به تعهدات شان عمل کردند. آیا آ.ظریف گزارشی با خودش به ژنو برد که آنها به تعهدات شان عمل کرده اند یا خیر.
دانشمندانمان را هم باید بدهیم به آنها!
وی با اشاره به جلسه صبح با روانچی گفت: او منکر شد که شما زیر بار گامهای اضافی یعنی بند ۹ قطعنامهی ۱۹۲۹ رفتهاید؛ یعنی ایران حق ندارد به سمت موشکهای بالستیک با قابلیت حمل کلاهک هستهای برود. بعد گفتهاند که باید دانشمندان فعال در زمینهی موشکی را در اختیار غرب بگذارید.
عراقچی هم میگفت آمریکاییها از اول هم حق غنی سازی را به رسمیت نشناختهاند
وی افزود تنها دفاع این تیم بود که دنیا برای اولین بار در این توافق حق غنیسازی را برای ما به رسمیت شناخت. فایل صوتی عراقچی هست که میگوید که آمریکاییها از اول هم حق غنیسازی را برای ایران نشناختهاند؛ چون آنها حق غنیسازی را برای دوستان خود هم نپذیرفتهاند. بلکه تنها پذیرفتهاند ایران غنیسازی کند.
شما هم تیترهای بزرگی بزنید!
سفر اشتون بدون امضای هیچ تفاهم و توافقی بود. سال آینده احتمالاً این رویکرد دنبال میشود که وزرای صنعتی و اقتصادی غربی وارد میشوند و توافقهای نان و آب داری هم با ایران امضا میکنند و پیرامون اینها به شدت تبلیغ و بزرگنمایی شود. شما هم تیترهای بزرگی بزنید! این خط تبلیغی را دنبال خواهند کرد که دیدید یک گام ایرانیها جلو آمدند ما پول به شما دادیم که سبد کالا بدهید. یک گام دیگر آمدید و خارجیها آمدند. حالا گام نهایی را بردارید تا مشکلات کلاً حل شود. چنان که روحانی در جلسهی خصوصی گفته «ما همان ۱۶۴ سانتریفیوژ داشته باشیم، برایمان کافی است؛ چرا هزینهی بیخودی بدهیم»؟!
وی ادامه داد: اصلاحطلبان مجلس هم پای بیانیهی مذکور را امضا کردهاند. فضا الحمد لله دارد برمیگردد. بحث هستهای را فراجناحی ببینیم. مربوط به سرنوشت ملی ماست.
نابودی توان داخلی ماحصل توافقنامه
نماینده مجلس با انتقاد از بیتوجهی به توانایی داخلی، گفت: دولت کاش از ابتدا میآمد چند لایحه برای حضور مردم در اقتصاد، حل مشکلات ساحتاری و… به مجلس میداد در همان گام اول، در مذاکرات دستش پر میبود. این موافقتنامه با اطلاعاتی تهیه شده که جاسوسها در ده سال گذاشته به اسم بازرس آمدند. این طرح آمده بین دانشمند و صنعت ما تجزیه بکند. یا ترورش میکنند، یا کارش را تعطیل میکنند یا میبرندش خارج.
تولد یک ننگیننامهی دیگر؟
زیباکلام گفت: آقای قدوسی که فرمودند این متن توافقنامه را آمریکاییها از قبل آماده کرده بودند، در تکمیل آن میخواهم اضافه کنم که در حین مذاکرات مدام با کارشناسان اسرائیلی مشورت می شده است. نقش جدی داشتند.
وی ادامه داد: دو نکته مهم را بگویم: ۱- آنچه را اهمیت راهبردی دارد را تاکید میکنم این است که این توافقنامه چقدر سیاست خارجی ایران را تحت تاثیر قرار میدهد؟ ۲- از دولت ایران میخواهم که مردم و نمایندگان ملت را محرم و پشتوانه قدرت خودش بداند. و هشدار میدهم که ما شاهد یک تولد یک ننگیننامهی دیگری در تیر ماه خواهیم بود.
همیشه آمریکا اول مزاحمت ایجاد کرده است
دیپلمات کشورمان در ادامه نشست گفت: من سی و سه سال است که در وزارت خارجه ام. هنوز هم هستم. من شهادت میدهم ملت ایران عاشق صلح و دوستیاند. آمریکاستیز نیستند. از همان ابتدای انقلاب هیچ وقت دشمنی نکردند. این آمریکاییها بودند که از اول مزاحمت ایجاد کردند و شلاق زدند. ما فریاد کشیدیم. این فریادها نتیجه آن ظلمهاست. همین هستهای را ببینید. آلمانیها به دستور آمریکا بوشهر را رها کردند، فرانسویها به دستور آمریکاییها به ما اورانیومی که خریده بودیم ندادند، کودتا کردند و …؛ از اول تا کنون از آنها زدن بوده از ما مقاومت.
شهید بهشتی و اولین مذاکره برای رفع تحریم
اولین مذاکره برای رفع تحریم را آقای بهشتی انجام داد. سناریوی جالبی درست کرد. موقع ناهار سفیر آلمان را صدا کردند. ناهار نون و حلوا ارده میخوردند. گفتند اگر طرفدار دموکراسی هستید، الان که دیکتاتور را سرنگون کردیم. او گفت سیاستهای کشورمان بوده. آقای بهشتی گفت این نان و حلورده را ببین، ما خودمان درست میکنیم. هر چقدر میخواهید تحریم کنید ما گرسنه نمیمانیم. شما ضرر میکنید.
تکرار تجربه مذاکره آمریکا با شوروی: به جای اقتصاد مک دونالد و سالن مد میزدند!
آمریکاییها در سناریوی نهاییشان دنبال انشقاق ملی هستند. از هر قشری هستیم باید وحدتمان را حفظ کنیم. من از اول حضور اصلاحطلبان شوروی در شوروی تا آخرش سفیر بودم. دو هفته پیش توجه نکردید اوباما به کنگره گفت من با ایران طوری مذاکره میکنم که آخرهای جنگ سرد با شوروی گفتگو میکردیم. آن موقع به اصلاح طلبان شوروی میگفتند حل مشکلات اقتصادیتان با ماست. باقی را به اینها بدبین میکردند که آمریکایی شدهاند. همکاری جدی اقتصادی هم نمیکردند! به جای همکاری اقتصادی مک دونالد زدند و سالن مد! روسها سه کیلومتر تو صف میایستادند سیب زمینی مک دونالد بخورند! وحدت و هوشیاری را باید حفظ کنیم. قطعا پیروز خواهیم شد
میخواهند نیش اقتدار نیروهای مسلح را بکشند
در انتهای نشست کریمی قدوسی گفت: آ.ظریف در یک جلسه عالی میگوید ما به تمام توافق مان عمل کردیم الان وقتش است که نیروهای مسلح از این رزمایش ها صرف نظر کنند. آنجا اعتراضی میشود. یک بزرگی در آنجا میگوید میخواهند دندان غیرت نیروهای مسلح را بکشند. این طرحی است که چندین سال آمریکایی ها دارند پیگیری می کنند.
از شیر خفته مردم میترسند
وی ادامه داد: آقای عراقچی در پاسخ به آن سوال من در مورد تاثیر حضور مردم در ۲۲ بهمن و فرمایشات رهبری و انتقادات، گفت اینها تحلیل شان این بود که ما آمدیم توافقنامه را بهم بزنیم. اما مقام معظم رهبری گفتند ما ادامه میدهیم. هنوز خیلی مسائل باید روشن شود. ما از فحوای کلام ظریف که میخواهند کار را در همین تیرماه تمام کنند، میفهمیم عجله دارند. علت این عجله چیست؟ از این شیر خفته که مردم اند وحشت دارند. میدانند اگر این شیر خفته بلند شود این توافقنامه را جر میدهد.
فکری برای تیم مذاکره کننده از صدر تا ذیل!